Alüminyum geri dönüşüm, başlangıçta boksit madeninden üretilen alüminyum metalinin, çok farklı sektör ve ürünlerde kullanılıp, kullanıcının işini gördükten sonra alümşnyum içeren maddeleri ve eşyaları, gerekli süreçlerden geçirerek tekrardan kullanıma ve dolayısıyla ekonomiye kazandırma sürecidir. Alüminyum geri dönüşümün ne kadar önemli olduğundan yukarıda bahsetmiştik. Bu geri dönüşüm için her türden malzeme kullanılabilir. ‘’Bu sadece küçük bir teneke kutu’’ veya ‘’Bu kocaman bir uçak parçası, işi bitmiş’’ gibi düşüncelere kapılmak oldukça yanlış çünkü içerisinde alüminyum bulunduran her kullanılmış ürün, sınıflandırılarak geri dönüşüme kazandırılabilir ve geri dönüşüme kazandırılmış her alüminyum parçası bizler için bir kazanç anlamına gelmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde bugüne kadar üretilmiş olan alüminyumun yaklaşık olarak %75’i geri dönüşüme tekrar tekrar kazandırılarak bugün hala kullanılmaktadır. Alüminyum geri dönüşüm sayesinde bu metal, toplama maliyetini fazlasıyla çıkarıp kara geçiren birkaç metalden birisidir.
ALÜMİNYUM GERİ DÖNÜŞÜM NASIL YAPILIR?
Alüminyum geri dönüşüm, tabii ki belli aşamalardan geçerek tamamlanan bir süreçtir. Her bir aşaması titizlikle yapılan geri dönüşüm aşamalarına bakacak olursak:
1- Alüminyum Hurda Toplama
Bütün geri dönüşüm faaliyetlerinde olduğu gibi ilk aşamada alüminyum içeren ürünler toplanır. Çok büyük ürünler zaten belli anlaşmalarla veya bazı hatrı sayılır ücretler karşılığında alınıyor olsa da bir de evlerimizde, günlük yaşantımızda kullandığımız alüminyum folyo tepsileri, teneke içecek kutuları vb. ürünler de çöpçüler, dolayısıyla çöp toplama merkezleri vasıtasıyla toplanmaktadır.
2- Sınıflandırma
Sınıflandırma aşaması da alüminyum geri dönüşüm sürecinin önemli bir aşamasıdır. Çünkü her alüminyum içeren ürün aynı şekilde geri dönüşüm sürecine tabii değildir. Bu yanlış bir uygulama olur. Bu yüzden bu sınıflandırmayı ve gelen ürünlerin temizliğini yapabilmek amacıyla bütün ürünler geri kazanım tesislerine götürülüp burada detaylı ayrıştırma ve temizlik aşamalarından geçerler. Burada sınıflandırılan ve temizlenen ürünler sıkıştırılarak balya haline gelir.
3- Parçalama
Balyalar haline getirilmiş olan alüminyumlu ürünler, tesisler içerisinde öğütücüye girerler ve küçücük parçalara ayrılana dek öğütülürler. Bu parçalamanın sebebi, daha önceden bir ürün haline getirilmiş olan alüminyumun üzerindeki boyaları, kaplamaları ve yapıştırmaları kolayca kaybedip saf alüminyum haline gelmesini sağlamaktır. Ayrıca, geri dönüşüm için bu parçalar eritileceğinden dolayı parçalanmış ürünü eritmek daha kolay olacaktır.
4- Mıknatısla Ayırma
Mıknatısla ayırma önlem amaçlı yapılan bir aşamadır. Parçalanmış olan alüminyumların üzerinde uzunca üsre bekleyen mıknatıs yardımıyla, eğer içerde hala bir çelik parçası kalmış ise, onları toplamak ve alüminyumu saf, katıksız bırakmak amaçlanmaktadır. Her ne kadar başta ayrıştırma yapılıyor olsa da bu işlem ekstra önlem alma amacıyla yapılmaktadır.
5- Kaplamanın Kaldırılması
Bunca aşamadan sonra geriye kalan alüminyum henüz eritilmeye hazır değildir. Çünkü daha önceki kullanımlardan kaynaklı üstünde kalan boyama, kapmala tarzı şeylerin de ayrıştırılması gerekmektedir. Bu sebeple rendelenmiş parçacıklara sıcak hava üflenerek üzerlerinden bütün boya ve kaplamalar buharlaştırılıp eritilmeye hazır hale getirilir.
6- Eritme Aşaması
Artık her şeyden arınmış olan saf alüminyum parçaları 7000 derecelik fırınlara atılarak eritilir. Bu işlem uygulanırken özel kimyasallar da kullanılarak eritme sonrası ortaya çıkacak olan cüruf ve benzeri katmanlar yukarda yüzdürülür ve eritme sonrası ayrıştırması kolaylaşır.
7- Bekletme Ocağına Transfer
Eritilen alüminyum bekleme fırınına transfer edilir ve külçelere dökülmeye hazır hale gelene kadar burda bekletilir. Bu fırındaki erimiş alüminyum hazır hale geldikten sonra düzenli bi şekilde kalıpların içerisine dökülerek birer blok veya külçe halini alır.
8- Külçelerin Taşınması
Bu son aşamada, külçeler çukurlardan çıkarılıp gerekli tesislere nakledilir. Daha sonra ince alüminyum levhalar oluşturulması amacıyla bu külçeler yuvarlanır. Bu işlem, alüminyum tabakaların daha esnek ve dayanıklı olmasına olanak tanır. Bu işlemden sonra yeniden kullanıma hazır hale gelir.
Alüminyum geri dönüşüm işte tüm bu görmüş olduğunuz işlemlerden geçerek tekrardan kullanım alanına dahil olurlar. İşin güzel tarafı ise tüm bu saydığımız süreçler, alüminyum metalinin ilk üretimine istinaden çok daha düşük maliyetle tamamlanabilmektedir.